SUPER78 ! BU REGÜLATÖR ÇOK ÖZEL!

super 78 original regulator
Doğrusal regülatör entegreleri ile ilgili olarak daha önceki konularımda da birkaç şey anlatmıştım. İnternetten de detaylı bilgilere erişebilirsiniz. En son, SÜPER 3XX adlı bir regülatör modülü paylaşmıştım (şurada, yan sekmede açılır). Bu kez benzer şekilde aynı mantıkla hazırladığım birden fazla amaçla kullanılabilen bir mini modülü paylaşacağım. Bu modülü ben yaptım. Tabi ki yapı olarak çok basit. Ancak regülatörün akım regülatörü mü yoksa voltaj regülatörü mü olacağına bir campırla siz karar verecek, böylece küçücük bir devre kartının kullanım alanını arttırmış olacaksınız. İşte projeyi "SÜPER" yapan da budur.
Süper 78 iki fonksiyonlu modül, regülatör devresi, pil şarj devresi
Gördüğünüz gibi devre temel bir yapıya sahiptir. 7805 entegresi, aynen LM3XX devrelerinde olduğu gibi bir gerilim bölücü devresi ile kontrol edilmektedir. Esasen bu yaygın bir uygulama değildir; ancak böyle de yapmak olur. Bu şekilde bağladığınızda, örneğin bir 7805 entegresini 5V...18V aralığında ayarlı güç kaynağı olarak da kullanabilirsiniz (R2 yerine potansiyometre kullanarak). 7805'in orjinal uygulamasında orta bacağı olan Ref. (Reference), doğrudan eksi hattına tutturulmaktadır. Ancak bu uygulamada istenen voltaj ayarı tutturulmak istendiği için böyle yapılmıştır. 
Süper 78 iki fonksiyonlu modül, regülatör devresi, pil şarj devresi
NASIL KULLANILIR:

-Jumper, 1-2 no'lu pinlere takıldığında yani CL(Current Limiter) konumundayken, akım sınırlayıcı olarak kullanırsınız (pil şarj devresi, LED sürücü vb). R2 seçimine bağlı olarak çıkış verecektir. 

-Jumper 2-3 no'lu pinlere takıldığında yani NM (Normal Mode) modundayken ise, modülü standart bir voltaj regülatörü olarak kullanırsınız (Sabit çıkışlı güç kaynağı olarak).  
super 78 original regulator
Devre şeması güncellendiği için 3D resimdeki "CL" ve "NM" ibarelerinin yeri değişti. Bunu önemsemeyin, gerber dosyası doğrudur.

ÖNEMLİ BİLGİLER:

-Rs (Rsense) direnci akım tesbit direncidir ve çekilecek akımın üst sınırını belirler. Devrede 2W direnç yeri bulunmaktadır. Ancak yeterli gelmezse buraya direnci lehimlemeden iki kablo ile uzatıp daha uygun güçte dirençle ilişkilendirebilirsiniz. 

-334 (330nF) ve 104 (100nF) kondansatörlerin bağlantı şekilleri çok uygundur. Bu kondansatörler parazitik gibi durumların yol açacağı sorunları minimize etmek amacıyla entegre bacaklarına en yakın yerden bağlanırlar. Ben de yol dirençlerini azaltmak amacıyla kondansatörü entegreye bağlayan yolları kalın ve doğrudan çizdim; resme dikkat edin.

-Devreye kesinlikle DC Doğru Akım uygulanmalıdır. Ayrıca devrenin ters gerilim koruması ve aşırı akıma karşı önlemi yoktur; bağlantıları yaparken dikkatli olun.

-Devredeki kondansatörler, soldaki C1 giriş geriliminin her zaman üstünde seçilmelidir. Örneği girişe 13V DC uyguladınız, 16V 330uF seçin. Çıkıştaki C2 ise almak istediğiniz maksimum gerilime göre aynı şekilde seçilir. 

-Devre Akım Sınırlama (CL) moduna alındığında, R2 direncini doğrudan + ile - arasına bağlamış oluyorsunuz. İşte bu nedenle R2 yerine potansiyometre bağlayamazsınız. Yapısı narin olduğundan + ve - ye doğrudan bağlandığında çabucak bozulacaktır. Bu devreyi sadece sabit dirençlerle kullanın.

-7805 entegresini mutlaka uygun bir soğutucuya vidalamalısınız. Bunu kolaylaştırmak için entegreyi kartın üst kenarına yakın şekilde konumlandırdım. Bu size yardımcı olacaktır. Termal macun kullanırsanız iyi olur. Ancak bu devreden 1,5Amperden fazla çekemezsiniz.

-Campır yerine iki konumlu sürgülü anahtar da kullanmak da olur. Minik yapılı olanlardan değil de, biraz fazla akım geçirmeye müsait olanlardan kullanın. Böylece yol dirençlerinden dolayı verim düşmez.
İki konumlu sürgülü anahtar. Altı bacağı karşılıklı birleştirip akım tahammülünü arttırabilirsiniz.

Eğer beğendiyseniz baskı için gerekli gerber dosyasını >>BURADAN İNDİRİN<<

İyi çalışmalar ve sağlıklı günler dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com


Yorumlar