BASİT MORS ALIŞTIRMA TAHTASI YAPIN

mors alfabesi, mors alphabet
Mors alfabesi ilk olarak 1935 yılında Samuel Mors tarafından geliştirildi. Bu alfabe, kısa ve uzun sinyallerden oluşan bir haberleşme sistemidir ve uzun yıllar boyunca telgraf adıyla bilinen haberleşme sisteminin doğmasına neden olmuştur. Bugün hala, amatör telsizcilik okullarında temel iletişim dersleri arasında mors alfabesi de vardır. Böylelikle iletişim imkanlarının kısıtlı olduğu durumlarda, ses iletimi mümkün değilse, mors alfabesi kullanılarak ışık ya da ses sinyali yardımıyla iletişim sağlanabilmektedir. Daha detaylı kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Mors_alfabesi

Bu yazımda sizlere, eğer meraklıysanız mors öğrenmenizi kolaylaştıracak bir yöntem göstereceğim. Yöntem son derece ucuzdur ve yapımı da çok kolaydır. İsterseniz şuradaki konuya da bakabilirsiniz.

MALZEMELER:
-Yeterli ebatlarda karton parçası.
-Tükenmez kalem.
-İkili AA pil yatağı.
-İki adet 1,5V adi kalem pil.
-1 adet 5V aktif buzzer.
-Bir miktar kablo.
-Bir adet raptiye.
-Yapıştırıcı.
-Yazıcıdan mors alfabesi çıktısı.

İşe önce tükenmez kalemden başlayın. Kalemin içini boşaltarak bir 35-40cm uzunluğunda bir kabloyu içinden geçirin. Kalemin uç kısmından çıkardığınız kablo ucunu soyun ve bir bakır tele güzelce burarak tutturun. Kabloyu kalemin arka kısmından hafifçe çekerek bakır telin ucundan sadece 1cm dışarı çıkacak şekilde bırakın. Burayı bir miktar tutkal vb ile yapıştırın. Aynen aşağıdaki resme bakarak devreyi tamamlayın.
mors alfabesi çalışmak için düzenek
Bitince tükenmez kalemin ucunu raptiyeye dokundurarak çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Kartonun kalan kısmında da yazıcıdan çıkardığınız mors alfabesi çıktısını yapıştırın. Aşağıdaki gibi görünecek.

mors alfabesi çalışmak için düzenek
Böylelikle, istediğiniz her yere kolayca taşınabilir ve öğrenmenize yardımcı olabilir bir mors çalışma düzeneği yapmış oldunuz. İsterseniz kitaplığınızda da saklayabilirsiniz. 

Mors alfabesi:
mors alfabesi çalışmak için düzenek

Başarılar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar