LM317-LM317T-LM338 AKIM SINIRLAYICI DEVRE

LM317 akım sınırlama current limiter
LM3XX serileriyle kolaylıkla akım sınırlayıcı yapılabiliyor. Akım sınırlayıcı devreler yük olarak kullanılacak almaç’ın akımının sabit olması gereken yerlerde kullanılır. Örneğin LED’ler ısındıkça daha fazla akım çekme eğilimi gösterir, bu da zamanla ömürlerini kısaltır. Bu modülü LED şeridini besleyen SMPS adaptörün çıkışına seri bağladığınız zaman LED şeritleriniz normalden daha uzun süre dayanır. Aynı şekilde akü pil şarjında da akımı kontrol altında tutmak gerekir. Akımın kontrolden çıkması bataryaya zarar verebilir.

İşte bu anlatımda size LM3XX serisi entegre kullanarak her yerde kullanabileceğiniz basit bir akım sınırlayıcı modülün baskı şemasını vereceğim. Asitli baskı çıkarma tekniğinden faydalanarak siz de evde kolayca yapıp kullanabilirsiniz.

LM317 akım sınırlama current limiter
Devre bir adet 3XX entegresi ve watajı yüksek bir akım sınırlama direncinden (Rsense) oluşmaktadır. Formülü yukarıdaki resimdedir. Bu formül ile kolayca hesaplayarak gerekli direnci bulabilirsiniz. Devre bu değerden yukarı akım çekilmesine müsaade etmez.

Zorlananlar için 1,25Voltu Dirence bölerseniz Akım bulunur.
Direnç lazımsa 1,25'i Akıma bölün.
Örnek: Çıkışın 250mA ile sınırlandırılması gerekiyor yani 0,25A.
1,25 / 0,25 = 5 Ohm. 
LM317 akım sınırlama current limiter
Devrenin KiCAD ortamındaki PCB şeması aşağıdakine benzemektedir.
LM317 akım sınırlama current limiter
Bakır alanlar ön taraftadır(kırmızı) yani elemanları bakır tarafa dizip lehimleyeceksiniz. Elemanları bakır tabakalara değecek şekilde sıkı lehimlerseniz gerek bacaklardan akan ısı gerekse eleman gövdelerinden akan ısı kolaylıkla absorbe edilip dağıtılarak soğutmaya bir nebze yardımcı olabilir, bakır alanları geniş tutmamın nedeni budur.

LM317 akım sınırlama current limiter
Entegrenin madeni yüzeyini üste getirdim böylelikle üzerine termal macun sürerek kare şeklinde uygun bir soğutucu vidalayabilirsiniz. Bu, daha etkin bir soğutma demektir. Uygun büyüklükte bir çipset soğutucusu uygundur. Kartın sağ ve sol kenarındaki vida yuvasına giriş ve çıkış kablolarını sıkıca vidalayın. Bu vidaları kartı tutturmak için madeni bir yere vidalamayın kısadevre yapar. Eğer soğutucuyu entegreye vidalamayacaksanız iki tane plastik kelepçeyi kartın arkasından dolandırıp sıkıca tutturabilirsiniz. Soğutucu entegreye ne kadar sıkı basarsa o kadar iyi.

Kullanacağınız entegre, 1A dolaylarında akım çekmek için LM317, 1A’dan fazla çekecekseniz LM317T, daha üstü akım gereksinimi için LM338 ve ayrıca çok daha iyi bir soğutucu gerekir. Bacak yapısı aynı olduğu için aynı karta bu üçünden istediğiniz entegreyi takın.

Dirençleri iki tane gösterdim ancak ihtiyaca göre bir tane de olabilir, ya da uygun değeri hassas tutturmak isterseniz bu iki direnci paralel direnç hesabıyla seçip tutturabilirsiniz. Dirençlerin üzerine de soğutma koymak olabilir. 

LM3XX akım sınırlayıcı baskı şeması bir basımlık PDF halindedir >>BURADAN İNDİRİN<<

Benzer konu: LM7805 ile akım sınırlayıcı modül konusu burada, yan sekmede açılır.

İyi çalışmalar dilerim.

seron

basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar