KAMA STAR IŞILDAK TAMİRİ DEVRE ŞEMA

Işıldak tamiri, yanan elemanlar, ışıldak devresi
Bu yazımda sizlere bir otomatik ışıldak tamiri hakkında bilgi vereceğim. Kama Star KS715 ışıldak arızasını tesbit edeceğiz. Arızanın nedenlerini anlayacağız. Daha önce de bozuk ışıldağı tamir etmekle ilgili yazılar yayınlamıştım. Blog sitemde araştırma yaparak bulabilirsiniz.

Bir elektronik forumunda birisi elindeki ışıldağın arızalı olduğunu söyledi ve fotoğraflar gönderdi.
ışıldak tamiri, ışıldak arızası, yanan elemanlar

Fotoğraflardan anlaşıldığı kadarıyla ışıldak devresinde bazı sorunlar vardı. Bazı komponentler yanmıştı ve akülerden birisinin köşesinde kısadevre nedeniyle erimiş bir bölge tesbit ettim.
ışıldak tamiri, ışıldak arızası, yanan elemanlar

ışıldak tamiri, ışıldak arızası, yanan elemanlar

ışıldak tamiri, ışıldak arızası, yanan elemanlar

Bu tür arızalar çin malı tüm ışıldak ve el fenerlerinde görülür. Sebebi yanlış tasarlanmış devredir. Işıldakların hemen hepsinde transformatörlü adaptör kullanmak yerine ucuz olmasından ötürü "trafosuz adaptör devresi" kullanılır. Trafosuz adaptör devresi şebeke gerilimine seri bağlı X1 ya da X2 tip kutupsuz kondansatör ve diyot köprüsünden oluşur. Aşağıda bir el fenerinden çıkarılmış trafosuz adaptör var:
ışıldak tamiri, ışıldak arızası, yanan elemanlar, trafosuz adaptör

Ancak bu tür devreler oluşturulurken ışıldak ve fener üreten firmalar büyük bir yanlış yapıyor. Seçilen kutupsuz kondansatörün kapasite değeri olması gerekenin çok üstündedir. Bu durum ışıldak devresindeki elemanların kısa zamanda bozulmasına neden oluyor. 

Işıldak, sürekli olarak prizde kalması gereken bir acil durum cihazıdır. Elektrikler kesildiğinde derhal devreye girerek aydınlatma sağlamalıdır. Bu nedenle besleme devresinin hergün-24 saat prizde kalması gerektiği gözönünde bulundurularak çok dikkatli tasarlanması gereklidir. Trafosuz adaptör devresi, ışıldak devresine ve aküye yüksek gerilim baskısı uygular. Bu nedenle çok düşük akım sağlanmalı, dolayısıyla kapasitif değerinin çok düşük olması gereklidir.

Fakat çinli firmalar, bu kapasitörün değerini çok yüksek değerlerde seçmektedir. Bu da cihazın kısa sürede bozulup çöp olmasına neden oluyor.

ışıldak tamiri, ışıldak arızası, yanan elemanlar, trafosuz adaptör devresi
Kondansatör 2,2uF değerinde. Bu, devreye yüksek gerilim altında yüksek akım akmasına neden olacak ve cihazın parçalarının kızarmasına neden olacak. Oldu da zaten. Bu fotoğraf ışıldağı arıza yapmış bir başka kişiden gönderildi. Böyle bir devre için 680nF-400V üzerinde kapasitör seçilmemeliydi.

Şimdi kama star marka şarjlı ışıldak devremize dönelim. Devrenin fotoğraflarına bakarak yanan elemanları tesbit etmeyi kolaylaştırmaya çalıştım. 
ışıldak tamiri, ışıldak arızası, yanan elemanlar

Bu resimdeki PCB'nin devre şeması aşağıdaki gibidir:

ışıldak tamiri, ışıldak arızası, yanan elemanlar
Şemada bazı bağlantıları renkli çizdim. Bunlar PCB'de görülen kablolardır. Böylelikle bağlantıları anlamak kolaylaşacaktır. Bu, internette sık karşılaşacağınız basit bir otomatik ışıldak devresidir. Çinli firma, devreyi basit ve ucuz tutmuş. Ancak doğru parçalar seçilmesi şartıyla etkili bir devredir. Fotoğraflarda transistörün ne olduğunu göremiyorum. Bu nedenle şemadaki transistörün BD139 veya MJE340 olabileceğini tahmin ediyorum. BD139 en fazla 80Volt'a dayanır. Ancak MJE340 300V gerilim tahammülüne sahiptir. Devreye 220V girmektedir. Akım şiddeti çok düşük olduğu için aküler bu gerilimi kendi gerilim seviyelerine çökertir. Bu da devrede düşük gerilim tahammülü olan bir transistör kullanılabileceği anlamına gelir. Ancak aküler bir sebepten bozulurlarsa ya da devreden çıkarlarsa, transistörler ve diğer parçalar yüksek gerilime maruz kalarak bozulurlar. Kullanılması gereken transistör değeri 350V üzerinde olmak zorundadır. 

ARIZA NEDENLERİ VE ÇÖZÜMÜ:

Girişte kullanılan 2,2uF-400V seri kondansatör aşırı yüksek kapasitededir ve devreye 220V-150mA akım sağlar. Bu, çok yüksek bir değerdir. Aküler kısa zamanda şarj olurlar ve cihaz fişten derhal çekilmelidir. Ancak yukarıdaki arıza durumunda muhtemelen devre uzun süre prize takılı kaldı. Aküler aşırı şarja gitti. Akülerden birisi içerden kısadevre verdi ve oluşan kısadevre, PCB üzerindeki parçaların kızarmasına neden oldu. Aküler bir süre sonra devreden çıktılar. Bu, devrede görülen 100uF-16V elektrolitik kondansatör üzerine 310V kadar gerilim düşmesine neden oldu. Kondansatörün doruk gerilim tahammülü 16V olduğundan, şişti ve patladı (resimde görülüyor). 
ışıldak tamiri, ışıldak arızası, yanan elemanlar
Yüksek gerilime maruz kalınca muhtemelen transistör de yandı. Bu PCB üzerinde 2 adet direnç, bir kondansatör ve transistör değişecek. Ayrıca girişteki 2,2uF-400V kondansatörün de değişmesi gerekli; daha küçük bir değer seçilmelidir.

NASIL TAMİR EDİLİR?
ışıldak tamiri, ışıldak arızası, yanan elemanlar

Devre şemasına bakarak kızarmış dirençler hakkında tahmini değerler oluşturduk. Kırmızı LED'in hemen yanındaki direnç muhtemelen 3k3 değerindedir. Deneme-yanılma yoluyla daha küçük ya da daha büyük değerlere gidilebilir. Elektrolitik kondansatör, imalattan yanlıştı zaten. Doğru değer en az 350V olmak koşuluyla 10uF olabilir. Böyle bir kondansatör fiziksel olarak çok yer kaplayacağı için firma daha düşük voltajlı tercih etti ama en azından 100V denemeliydi. Transistörün beyz direnci yine tahmini olarak 4k7 civarında olabilir. Daha düşük ya da yüksek olma ihtimali de var ancak 10k üzerinde takmaya gerek yok. Işıldağı tamir etmek için yapılacakları sıraya koyalım:

1-2,2uF kondansatör 470nF-400V veya 680nF-400V ile değiştirilmelidir. Bu, ışıldağın uzun ömürlü olması için gereklidir. 
2-LED'in akım sınırlayıcı direnci 3k3 denenmelidir. Kırmızı LED bozuk olabilir. Onu da değiştirin.
3-Yanık diğer diren. (PCB'de transistörün hemen yanında) 3k3...10k aralığında olabilir. 
4-Elektrolitik kondansatörü 350V-10uF ile değiştirin. Bu kondansatörler üreticisine göre büyük ya da küçük tipte olabilir. Küçük tipte bulamazsanız 100V-10uF takabilirsiniz. 
5-Transistörün adı belli değil. BD139 ya da 300V-350V bozulma gerilimine sahip TO-126 kılıf transistör tercih edin.
Resimde olmayan 6- Aküleriniz yüksek ihtimalle öldü. Kablolarını ayırıp tek tek test edin. Kısadevre veren akü varsa bunları devreden ayırın. Mümkünse tüm aküleri yenileri ile değiştirin. Çünkü eski akülerle beraber yeni akü kullanmanız başka sorunlara neden olabilir. Eski akülerinizi çöpe atmayın, akü aldığınız yere bağışlayın.

Son olarak eğer ışıldak devresinin PCB'si lazım olursa diyerek KiCAD ortamında çizimini yaptım. İsterseniz baskıya hazır Gerber ve PDF dosyalarını indirebilirsiniz. 

Şarjlı ışıldak devresi, ışıldak tamiri, ışıldak arızası, yanan elemanlar
PCB'de "LED+" ifadesini LED- kabul edin. Küçük bir yanlışlık olmuş, baskı şemasına onu düzelttim. (LED+ ve LED- yazılarını görmezden gelin.)

BAĞLANTI ŞEMASI:
Şarjlı ışıldak devresi, bağlantı şeması
Bağlantı şeması doğru. Bu kez LED+ ve LED- doğru gösteriliyor. Diğer fotoğrafları düzeltmek uzun sürecekti. 
Şarjlı ışıldak devresi, bağlantı şeması
Eksi kablosunu PCB'nin arka yüzeyinden LED- yazan yere lehimleyin.

Kama Star Işıldak PCB baskı şemasını >>BURADAN İNDİRİN<<

İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar

  1. mustafaaxu: elinize sağlık hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayenizde hocam. Dirençleri bulduk siz sağolun.

      Sil
  2. Öncelikle tşk ederim,elimde florsanli ışıldaklar mevcut aküleri bitmişti biraz araştırma yaparak 4 tane aküyü kurtardım..sorum şu olacak florasanlari çıkartıp gelen kablolar ile nasıl LED bağlarım sanırım orada acv mevcut ama olcemedim :(( tşk ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce Voltajın değerini bilmek zorundasınız. Ama bu da işi çözemiyor. Çünkü o yüksek V düşük amperli olabilir bu da LED'leri bağlar bağlamaz sönmelerine neden olabilir. Artı LED'leri seri bağlamalısınız. Kaç adet seri bağlanacaksa ona göre hesap yapılmalı. Deneme yanılma yoluyla yapabilirsiniz ama çok uğraştırır. Bir de o yüksek voltaj çıkışının frekansı aşırı yüksektir bu yüzden normal Multimetreler doğru ölçüm yapamayabilir. 60LED seri bağlarayarak deneyin, uygun parlaklığı bulana kadar arttırın ya da azaltın. Garanti yok.

      Sil
  3. Merhaba, ben de elimdeki farklı marka benzer ışıldak için buradaki çözümleri devreye uygulamaya çalıştım. Girişteki seri bağlı 1uf 400V kondansatörü, 470nf 400V ile değiştirdim. Sormak istediklerim; 1) Bendeki ışıldağın orijinal transistörü D882 bunun yüksek gerilimli muadili olarak malzeme aldığım yerde 13003 önerisi oldu, bunu kullandım ancak parlaklık oldukça azaldı, daha iyi bir muadil öneriniz varsa almak isterim. 2) Devredeki 100uf 16V kondansatörü 350V 10uf ile değiştirdiğimde led parlak konumda iken elektrikler geldiğinde (ya da fiş takıldığında) transistör kesime gitmiyor (orijinal transistörü de dahil). Sadece parlaklık hafif düşüyor oysa ledler tamamen sönmeli, 100uf taktığımda ise kesim başarı ile sağlanıyor. Işıldağım 69 ledli, 2 kademeli LP-6069 model, 2 adet akülü ve yazdığına göre aküler 3200mAh.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. 13003 transistör tam iletime gitmek için beyzinden daha fazla akım ister. Bu nedenle LEDleri biraz sönük yaktırır. Direnci biraz daha küçülterek parlaklığı arttırmayı deneyebilir, ya da orjinal transistörden bulmayı tercih edebilirsiniz https://www.direnc.net/2sd882-npn-tht-transistor-to-126
      Bahsi geçen transistör 3Amper 30V değerine sahiptir, yüksek voltajlı değil. Çabuk bozulmaması için bir soğutucu heatsinke bağlamanız da çok önemli.
      Elektrikler geldiğinde LED'lerin tam kesime gitmemesinin nedenini çözemedim. Çünkü kondansatörün görevi LED'lerin kesime gidip açılmasını sağlamak değil. Kesim/açılımdan sorumlu iki parça var: Transistör ve transistörün beyz-emetörüne bağlı diyot. Şayet kondansatör böyle bir soruna neden olduysa sadece arızalı diyebilirim.
      Size önerim o transistörü orjinali ile değiştirin. Zaten D882 ile 13003'ün bacak yapıları farklıdır. Aynı yere aynı şekilde taktıysanız sıkıntı yapar. Bu nedenle orjinal ya da orjinaline çok benzer bir seri ile değiştirin. Kondansatörü ise yine büyük V'li takmanızı öneririm. Çünkü devre bir an için bile yüksüz kalsa kondansatörü patlatır.
      Kolay gelsin.

      Sil
    2. Tekrar merhaba, yanıtınız için teşekkür ederim. 13003'ün bacakları D882 ile tam ters yani transistörü ters çevirip taktığım zaman bacaklar doğru konuma geliyor. Montaj kısmını bu şekilde kolayca çözdüm. Kondansatörün arızalı olması durumuna karşı farklı kondansatörlerle de demedim sonuç değişmedi. Hatta devredeki dirençlerle oynayınca 13003 için100uF bile yetersiz geldi. Yani direnç - kondansatör uyumu bir şekilde kesim için etkili. Peki buradaki kondansatarü 10uF değil de biraz daha büyük kullansak olumsuz bir durum olur mu? Orijinali 100uF ama 16V. Gerilim değeri 16V 'den, kapasitesi de 10uF 'den yüksek bir kondansatör kullansak? Bir de devredeki orijinal transistör olan D882 dediğiniz gibi düşük gerilim değerlerine sahip. Bu durumda D882 kullandığımızda devre yüksüz kaldığında bu transistör her seferinde bozulmayacak mı?

      Sil
    3. Merhabalar. Hah, tamam, transistör olayını çözmüşsünüz. Fişe takınca LEDlerin sönmemesine tek bir ihtimal kaldı, o da girişteki kutupsuz'un yetersiz gelmesi. 470 yerine 680nF elinizde varsa değiştirin. Değiştiremezseniz 10uF elektrolit yerine aynen denediğiniz gibi 100uF bağlayın. Burada maksat LED'leri tam kesime götürürken bir yandan da akülerin fullde beklemelerini sağlamaktır. Orjinal 2.2uF kondansatör takılı kalsaydı devreniz kısa ömürlü olacaktı. Transistörün boşta kalmasına gelince, transistörünüz yüksüzken değil yükteyken risktedir. LED'leri kaldıramazsa yanar. Fakat 13003 güçlü bir transistör olduğundan ömürlük kullanabilirsiniz. LED'ler kör yanıyorsa beyz direnci kaç ise yarıya düşürün örnek. Yine parlamıyorsa sorun şudur: Transistörün gerilim düşümü çok yüksek. Yani CE tam iletime gitse bile diyotlar üzerine fazla düşüm yaptıklarından 4Voltluk aküden geriye 2,5-3V kalıyor demektir ki bu da LED'leri tam parlaklıkta yakmaya yetmiyor demektir. Direnç değişimiyle çözemezseniz orjinal transistöre dönmek zorundasınız. Kolay gelsin.

      Sil
    4. Bir ek yapıyorum. Devrenin boşta kalmasından maksadınız akülerin devreden çıkması ise evet haklısınız transistör yine bozulur. Bu nedenle dikkatli olmalısınız.

      Sil
    5. Tekrar merhaba; ilginiz için çok teşekkür ederim, zamanınızı aldım. Parlaklık sorununu dirençlerle oynayarak çok daha iyi bir noktaya taşıyabildim. Parlak mod için orijinalinde 470 ohm olan direnci 100 ohm ile; nispeten düşük parlaklıktaki kademe için orijinalinde 2.2k olan direnci 470 ohm ile değiştirdiğimde parlaklıklar yeterli seviyeye geldi. Girişteki kutupsuz kondansatör 470nF olarak kaldı (elimde 680nF olmadığı için). Bendeki devrede bu kondansatörün orijinali 1uF 400V kullanılmış. Ben onu 470nF ye düşürdüm. Şu an devrede transistör olarak hala 13003 duruyor, parlaklık oldukça yeterli, dirençleri az evvel söylediğim şekilde küçülttüm. Kutuplu olarak 400v 68uF kullandım (yüksek gerilim tahammüllü elimde bunlar vardı). Son durumda kısık kademede transistör kesime gidiyor, ancak parlakta kesime gidemeyip parlaklığı hafif kısıyor. Bu sebeple, az parlak modda şarja takılı tutuyorum. Son kısımda evet kastettiğim akülerin bir şekilde devreden çıkmasıydı, bu durumda transistör bozulmasın diye 13003 ve 400V 'luk kondansatörler kullandım.

      Sil
    6. Zamanımı almıyorsunuz. Tamamdır, o zaman bu şekilde kullanın. Normal şartlarda böyle yapmaması gerek ancak giriş gücü zayıf geldiğinden transistörü tam kesime götüremiyor bu yüzden 680nF önerdim. Filtreleme kondansatörü büyüyünce daha dalgalılığı daha fazla önleyip çıkış gerilimini yükselttiğinden tam kesime gitmesini sağlıyor. Bu şekilde düzgün çalışıyorsa kullanın.

      Sil
  4. Hocam merhaba.aküleri
    Değiştim ama elektriğe bağlanınca ışık sönmüyor.ne yapmam gerekiyor?

    YanıtlaSil
  5. Selam bu devre elektik geldiğinde led ler sönüp şarj olmaya başlıyor değil mi, birde ekli gerber denenmiş mi acaba benim elimde eski bir kasa var onu değerlendirmek istiyorum bu devreyle teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder