SUPER317-V2: İKİ FONKSİYONLU REGÜLATÖR

LM317 Ayarlı Güç Kaynağı, batarya şarj devresi
Daha önce son derece küçük yapılı bir LM317 mini modül yaparak paylaşmıştım. Modülün özelliği bir adet jumper konnektörün durumuna göre sabit güç kaynağı ya da akü-pil şarj cihazı moduna dönüşebiliyordu. Şurada. Bu kez küçük bazı değişiklikler yaparak modülü voltajı ayarlanabilir hale getirdim.

Daha önceki tasarımım şöyleydi:

LM317 Ayarlı Güç Kaynağı, batarya şarj devresi
Devre son derece küçük ve kullanımı pratiktir. CL ve NM ibaresi görülen jumper, devrenin sabit güç kaynağı ve batarya şarj devresi arasında seçim yapılmasını sağlar. Ancak bu devredeki R1 ve R2 dirençleri sabit olduğundan devre, sabit gerilim çıkışı sağlar. İstenen çıkış için R2 direncinin değiştirilmesi gerekir. 

Bu kez, devre üzerinde değişiklikler yaparak daha pratik hale getirdim. R2 direnci yerine potansiyometre takarak çıkışın ayarlanabilir kılınmasını sağladım. Önce devre şemasına bakalım:


Şema basittir. LM317T entegresi kullanılarak basit bir ayarlı güç kaynağı kurulmuştur. Ancak R1 direnci ile entegre arasına Rs direncinin eklenmesi, devreyi aynen entegrenin kataloğundaki batarya şarj devresine dönüştürmektedir.

LM317 batarya şarj devresi
LM317'nin resmi kataloğundaki batarya şarj devresi. Devrede Rs direncinin eklendiği dikkat çekiyor.

İşte yapmış olduğum devredeki farklardan birisi de budur. İki adet 2Watt'lık Rs (akım tesbit) dirençleri, birbirine paralel bağlanarak hem uygun direnç değerinin tutturulması, hem de yeterli güç elde edilmesi sağlanmıştır.

Ayrıca devrede dikkatinizi çekmek istediğim bir diğer şey, 50k değerindeki trimpot'tur. Bu ayarlı direnç, ince ayar yapmanızı sağlar. Çünkü PCB üzerine daha kolay bulunabilen standart trimpotlardan koydum. Bu, ayar yaparken hassasiyeti zorlaştırır. Ancak 50k trimpot, ince ayar yapmanızı sağlayarak doğru değeri tutturmanıza yardımcı olur. Böylece çok turlu potansiyometre yerine böyle bir yöntem de kullanılabilir.

Devrenin KiCAD ortamındaki görüntüleri:

LM317 Ayarlı Güç Kaynağı, batarya şarj devresi
LM317 Ayarlı Güç Kaynağı, batarya şarj devresi
Pin konnektör (Jumper) CL moduna alındığında devre "current limiter" yani akım sınırlayıcı olarak çalışır. NM moduna alındığında ise "Normal Mode"a geçer ve güç kaynağı olarak çalışır. 

Devrenin baskıya hazır gerber dosyalarını >>BURADAN İNDİRİN<<

İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com


Yorumlar