KENDİ PROTOTİP KARTLARINIZI YAPIN

prototip kartı diy prototip board

Daha önce bir başlığımda bizzat kendi tasarımım olan BEEBOARD prototip kartlarımı paylaşmıştım; şurada. Ayrıca kendin yap Breadboard burada. Bu konu aslında yüksek öneme sahip olmasa da temel amaç, diğer birçok başlığımda olduğu gibi "her şeyi hazır almaktan" kaçınmaktır. Bu projenin ucuza geleceğini iddia etmiyorum; ancak aynı mantıkla piyasadaki eşdeğer birçok üründen çok daha işlevsel şeyler geliştirebilirsiniz. 

Piyasada delikli plaketler, özel prototip kartları, protoboard gibi kartlar yaygındır. Bu kartlar, hobistin bir devreyi deneysel olarak kurması ve test etmesi için özel olarak üretilip satışa arz edilmektedir. Ancak illa bu kartları satın almak zorunda değilsiniz. Eğer asitli-baskılı devre yapabilme imkanınız varsa ve bu konuda sorun yaşamıyorsanız, gayet rahatlıkla kendi prototip kartlarınızı kendiniz üretebilirsiniz.

Aşağıdaki kart, bredboard kartını taklit eden bir mini deney kartıdır:

prototip kartı diy prototip board
Kart, oldukça küçük bir yapıya sahip ve vida delikleri içeriyor. Böylece eğer çalışmanız kalıcıysa (örnek arduino için yardımcı modül yaptıysanız) bu vidalardan proje kutunuza sabitleyebiliyorsunuz. Şayet vidayı gereksiz görüyorsanız vidasız versiyonu da var. Bu prototiplerin baskıya hazır PDF'lerini sayfanın sonunda paylaşacağım, acele etmeyin.

Deliksiz halinin bir görünümü (çoklu):

prototip kartı diy prototip board
Büyükçe bir bakır plakete bu şekilde basıp yaptığınızda, istediğiniz yerden giyotin ile kesip kullanabilirsiniz. Küçük küçük parçalar elde edip, ufak, analog devrelerinizi kurup test edebilir ve çalışmanıza devam edebilirsiniz. Büyük olması gözünüzü korkutmasın, bunu kesip parçalara ayıracaksınız; çalışmanızın gerektirdiği kadar. 

Bir başka tip, kare şeklinde bakır pullardan müteşlekkildir:

prototip kartı diy prototip board
Delikli plaketin deliksiz halini düşünün, doğrudan SMD montaj yapmanıza müsait. Ayrıca SMT montaj da yapabilir, kare pullara delik açarak çalışabilirsiniz. Ya da THT elemanları direkt olarak bu bakır pullara  lehimleyerek devreyi tamamlayabilir, istediğiniz yerlerden keserek prototipinizi tamamlayabilirsiniz.

BeeBoard konusunda geçen orjinal petek kart prototiplerim:

prototip kartı diy prototip board

prototip kartı diy prototip board

prototip kartı diy prototip board

Sizlere içi dolu konular vermeye çalışıyorum ancak verdiğim fikirler kiminize gereksiz gelebilir. Yine de "fikir" değerli birşeydir ve ben de küçük ya da büyük demeden fikirlerimiz sizlere sunuyorum. Yukarıdaki prototip kartların hemen hepsi, muhakkak birinin olmasa da bir başkasının işine yarayacaktır. Umarım boşa kürek sallamıyorumdur, takdir sizin.

İlk üç resimdeki prototip kartların baskı şemalarını BURADAN İNDİRİN.

İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar