FARKLI BİR PROTOTİP KARTI: EASYBOARD

easyboard prototip kart
Size daha önce kendi tasarımım olan kolaylaştırıcı prototip kartlarımı paylaşmıştım. Bu kartlar, piyasadakilerden farklı olarak, orijinal ve kendilerine has özellikler taşıyordu. Bu kez ise “Seron EasyBoard” adını verdiğim farklı bir tasarımımı paylaşacağım. Bu kart sayesinde projeye özel kart basma eziyetinden kurtulacaksınız. Sadece bir defalığına bu kartlardan birkaç adet basarak bir prototip geliştireceğiniz zaman kullanacaksınız.

Her proje, kendine has zorluklar nedeniyle elektronikçiyi zorlamaktadır. En büyük zorluklardan birisi şüphesiz plaket oluşturmak. Bu sebepten, elektronikçilerin işini kolaylaştırmak için piyasada delikli plaket, protoboard, ekmek tahtası (breadboard) gibi çeşitli ürünler satılmakta. Ancak her ürünün kendine has dezavandajı bulunuyor. Örneğin delikli kartı ele alırsak, elamanları yerleştirdikten sonra yolları tel ya da lehim kullanarak tamamlamaya çalışmak gerçekten çok zahmetli. Bu da işimizi yeterince kolaylaştırmadığı anlamına gelmekte.

Ben de bundan hareketle "delikli karta çok yakın olsun, ama arada tamamlanması kolay yolları da olsun" diyerek TİP-1 ve TİP-2 olarak farklı iki model prototip kartı geliştirdim.

easyboard prototip kart
seron EasyBoard Type-1
Resimdeki karta dikkat ederseniz, sadece deliklerden oluşmuyor. Arada kesikli yollar bulunmakta. Bu, hemen her tür projede rahatlıkla kullanabilmeniz için size olanak sağlıyor. Şayet yollarda açıklık oluşursa, az zahmetle “campır” teli kullanarak tamamlayabiliyorsunuz.

Örnek uygulama şekli(gerçek bir devre değil):

easyboard prototip kart

Bir diğer tip, “TİP-2”dir ve “daha fazla uyumluluk” prensibi ile yola çıkarak geliştirdim. Kartlarımı tasarlarken olabilecek aksaklıkları hesaba katarak ilerlerim. Dolayısıyla çizimini yaptığım KiCAD programında bazı elemanları oluşturduğum kartın üzerine yerleştirerek uyumlu olduklarını gördüm. Bu kartın en önemli özelliği DIP kılıflara da uygunluk içermesidir. Önce kartımızı görelim:
easyboard prototip kart

easyboard prototip kart
seron EasyBoard Type-2
Kartta delik grupları arasında boşluklu alanlar görüyorsunuz. Bu aralıkların bulunduğu yere DIP kılıf elemanlar takabiliyorsunuz. Örnek uygulama:
easyboard prototip kart

Eğer beğendiyseniz Seron EasyBoard TİP-1 ve TİP-2’yi gerber dosyaları halinde BURADAN İNDİRİN.


İyi çalışmalar dilerim.
seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar