BASİT LED AKIM SINIRLAYICI MODÜL

LED Current Limiter, led akım sınırlama devresi, led akım sınırlayıcı
İnternette dolaşırken enteresan bir ürüne denk geldim. Ürün, çok basit ve küçük boyutlu bir LED akım sınırlayıcı idi. Belki sizler de karşılaşmış olabilirsiniz diye resmini gösteriyorum.

LED Current Limiter, led akım sınırlama devresi, led akım sınırlayıcı

Farkettiyseniz çok küçük bir PCB üzerinde DIP-2 kılıf bir entegre görünüyor. Bu entegre, bir akım sınırlama devresi içermektedir. Ürün, internet üzerinde satılıyor, isterseniz satın alabilir, sanal mağazalara sipariş verebilirsiniz. 

Farklı bir versiyon ise aşağıdadır:
LED Current Limiter, led akım sınırlama devresi, led akım sınırlayıcı
Elle yapılmışa benzeyen bu versiyonda ise üç adet yarıiletken devre elemanı ve iki direnç ile kondansatör dikkat çekiyor. Muhtemelen transistörli basit bir akım sınırlayıcı. 

LED'lerin akımını sınırlandırmak için çok çeşitli yöntemler vardır. Ancak temel prensip genellikle aynıdır. Hatta direnç kullanılarak da LED akımı sınırlandırılabiliyor.
led akım sınırlama direnci hesabı
Resim elektorlabs.com'a aittir.
Yukarıda, formülüyle beraber bir LED beslemek için gereken akım sınırlama direncinin nasıl hesaplanıp uygulanacağı açıklanmış. 

Fakat her voltaj için LED direnç hesabı ile uğraşmak bazen zor olabilir. Bu nedenle her yerde kullanılabilecek bir akım sınırlayıcı ile sorun kökten çözülmüş olunur. İşte yazımın başlarında gösterdiğim küçük ürünlerin de amacı budur. 


Yukarıdaki ürünlerden faydalanarak, sizlere haftasonu projesi olsun diye ben de iki tip LED akım sınırlayıcı devresi çizdim. Çizdiğim devrelerin birisi SMD versiyon, diğeri THT versiyondur ve son derece basittir. İsterseniz uzakdoğulu PCB üreticilerine sipariş vererek ürettirebilirsiniz.

LED Current Limiter, led akım sınırlama devresi, led akım sınırlayıcı
2k2 direnci 1k'ya kadar düşebilirsiniz.
Bu devre, aslında temel olarak, internet ortamında birçok temel elektronik dersinde "transistörlü akım sınırlama devresi" olarak karşınıza çıkar. Devre, yapısının basit olmasıyla dikkat çekmektedir ve birçok ihtiyaç için idealdir. Sol taraftan giren güç 2k2 üzerinden NPN transistörünü tetikleyerek iletime geçmesini sağlarken, iki adet 1N4148 de kesime gitmeye zorlar. Bu esnada devre üzerinden geçen akım, 37 Ohm'luk direnç tarafından kontrol edilir. Direnç değerinin değişmesi, transistörün kesim-iletim dengesini değiştirerek akımı da değiştirir. Devre bu haliyle geniş bir voltaj aralığında kullanılabilen "otomatik direnç" gibi çalışır.

Devreyi SMD elemanlarla çizerek üretilebilir halde çoğalttım.
LED akım sınırlama devresi
PCB'yi ister kendiniz yapabilir isterseniz sipariş vererek yaptırabilirsiniz. Dizgiyi de yaptırırsanız daha rahat edersiniz. Ama böyle basit bir iş için sipariş vermenize gerek yok. Ben size sadece neye benzediğini gösteriyorum. Yine de gerber dosyalarını vereceğim.
LED Current Limiter
led akım sınırlayıcı
Yukarıdaki resimde ise THT versiyonun neye benzediğini görüyorsunuz. Bunu delikli plakete de kurabilirsiniz. Yapı olarak çok küçük olduğı için daralan makaron içine hapsedebilirsiniz böylece daha sağlam olur. Eksi hattını kullanıp kullanmamak ise size kalmış. İster dışarıdan kablo çekin ister kar üzerindeki yolu kullanın farketmez. Kartın sol tarafı giriş, sağ tarafı da çıkıştır. 

Bu PCB'leri kullanarak ister tek LED, isterseniz birden fazla LED'i seri şekilde bağlayabilirsiniz.
LED Current Limiter
LED adedi, giriş gerilimi dikkate alınarak arttırılır. Örneğin 12V giriş için 5 tane LED bağlayamazsınız. Her LED'in 3V olduğunu varsayarsak bağlayabileceğiniz en fazla LED sayısı 4 olur. (akım sınırlayıcı kullanarak 3 tavsiye edilir.)

Ev yapımı LED akım sınırlama modülünün gerberini >>BURADAN İNDİRİN<<

İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar